woensdag 22 februari 2023

Spaans ras in de kijker de Mastin, een nobele, vriendelijke reus

Bewaker van kuddes en boerderijen…

De Mastin stamt waarschijnlijk af van de zware middeleeuwse doggen. Vroeger moest hij vooral herders en hun kuddes bescherming bieden tegen wolven en andere roofdieren. Hij werd ook gebruikt als vechthond en als trek- en lastdier. Vandaag worden ze in Spanje vaak gebruikt als erfbewakers, en liggen ze hun hele leven aan een korte ketting. 


Een Mastin als gezinshond

Mastins zijn lief, evenwichtig en betrouwbaar, en stralen rust uit. Ze hebben wel een sterk karakter. Dit houdt in dat ze, ondanks hun teddybeer voorkomen, evenwichtig moeten opgevoed worden. Een Mastin is geen hond die gemakkelijk commando‘s opvolgt, dit gaat tegen zijn natuur in. Daarom kunt u een Mastin niet trainen, zoals een herdershond. 

Essentieel is dat de hond respect heeft voor zijn baasje en dat het op een correcte en waardige manier aangeeft dat hij de baas in huis is. Elke hond die zijn baasje niet erkent als zijn roedelleider, kan de leiding in huis nemen. Een Mastin voed je op met een correcte dosis doorzettingsvermogen, maar vooral op een rustige en rechtvaardige manier. Een onaangepaste aanpak kan veel kapot maken, en ongewenst gedrag doen ontstaan.

Als kudde-of erfbewaker verwittigt een Mastin bij onraad, bv bij mensen aan de deur. Hij laat vervolgens de baas beslissen of het bezoek gewenst is. Eens goedgekeurd is het veilig om binnen te komen. Bekende bezoekers worden vriendelijk en kwispelend ontvangen, maar meestal zonder uitbundigheid. 

Met hun baasjes zijn Mastins ontzettend dankbaar, zonder opdringerig te zijn. Met kinderen zijn ze vriendelijk, maar als de kinderen van het gezin met andere kinderen onenigheid hebben, zal hij niet schromen om tussenbeide te komen.

Mastins houden erg van hun eigen huis en liefst grote tuin (waar ze absoluut nood aan hebben), en dat ze als hun domein beschouwen en verdedigen. Tegenover schadelijke of gevaarlijke dieren en vreemden, en vooral bij het beschermen van zijn domein, komt zijn vastberadenheid naar voren en kan hij zeer woest uitvallen. Zijn geblaf klinkt rauw, zwaar en diep, en is tot in de wijde omtrek te horen.

Ze houden niet van een stressvolle, lawaaierige omgeving en blijven liever rustig thuis dan mee naar de stad te gaan. Bos en strand zijn natuurlijk leuk, maar thuiskomen na een wandeling is even leuk. 

Met vreemde honden kunnen Mastins zeer wantrouwig zijn. Binnen de eigen roedel hebben ze vaak een natuurlijk overwicht en iedere hond schikt zich daarin. Het is niet aan te raden om twee volwassen Mastins van hetzelfde geslacht samen te houden.

Ook wij hebben een aantal prachtexemplaren van deze loebassen. Ben jij een ervaren hondenliefhebber, en ook zo onder de indruk van hun nobele karakter? Kijk dan eens even naar onze Mastins(kruisingen): Toon, Bongi, Brandon, Roni, Katie, Greet, Konstantin, Boreos, Lady, Terra, Oscar, Montana, Apolo, Blue en Virginie.  Djeff, Paulina en Konstantin zijn in opvang in BelgiΓ« of Nederland. 

 





Vragen of interesse? Stuur dan geheel vrijblijvend een mail naar adopties@ace-charity.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten