zondag 16 januari 2022

Suus (alias Divina 19255)

Suus is bij mij komen wonen als een bang, onzeker, schuchter hondje. Die in de nieuwe omgeving met vreemde stadse geluiden totaal niet begreep wat er van haar werd verwacht. Allemaal dingen die ze niet gewend was, zoals het wandelen aan een hondenlijn, de behoefte buiten doen, al die enge mensen, waarvan sommige haar ook nog willen aaien automatische opengaande deuren en liften, dit was allemaal vreemd voor Suus. Suus is in principe bang voor bijna alles: geluid, kinderen, fietsers, auto’s etc. hierdoor was ze constant aan het zoeken naar vluchtwegen, (struiken, inhammen, portieken etc) waar ze dan in weg kon vluchten. Enfin haar rugzakje was goed gevuld.

De angsten beginnen een beetje op de achtergrond te geraken, Maar….. de angst voor mensen is het ergste, in een drukke omgeving voelt Suus zich (nog) niet prettig en deze angst is  voor Suus moeilijk te overwinnen. Vooral voetgangers daar is ze doodsbang voor

Nu bijna 4 maanden later, huppelt er een levenslustige, energieke, speelse, vrolijke en vooral slimme en eigenwijze Suus rond. Die met alle plezier mee gaat wandelen aan de riem, leergierig is, graag speelt met andere honden, haar hondenspeeltjes en het allerliefst balletjes apporteert in het hondenuitlaat gebied. Met haar onschuldige, vertederende blik laat ze bezoekers smelten en gaat ze ook al mee op bezoek bij familie en kennissen. Tegenwoordig reageert ze minder angstig op tegenmoet komende voetgangers, doch voetgangers die achter haar lopen zijn een probleem voor Suus, maar al met al gaat het steeds iets beter . Vluchtgedrag is duidelijk minder geworden, en als ze het niet vertrouwd dan gaat ze (veilig)achter mijn benen staan.

Maar het is ook een Suus, die  graag bij mij op de bank kruipt en zich dan tegen mij aan nestelt om aangehaald te worden, te knuffelen en te slapen.

Hoe we dit gedaan hebben?

Voor Suus is dit gelukt met: Rust en Regelmaat

Voor mij is dit gelukt met: Deskundige begeleiding en Geduld

Voor ons beide is het belangrijk om consequent te blijven met drie regels:

-          Beloon gewenst gedrag

-          Negeer ongewenst gedrag

-          Afleiding/preventie bij zelf belonend gedrag (zoals stoeien met gordijnen)

VOORAL NIET STRAFFEN

Kortom, ik heb met Suus een heel lief en prettig kameraadje en ik ben blij dat zij haar mandje bij mij geΓ―nstalleerd heeft. ACE bedankt dat Suus bij mij is mogen komen wonen.

Veel liefs Ine de Haart en Suus

Extra noot:

Hoewel Suus bang is voor bijna alles, reageert ze tot mijn verbazing niet angstig op vuurwerk, ze heeft op oudjaarsnacht, gezellig bij mij op de arm (achter het venster) naar het vuurwerk gekeken, was totaal geen probleem.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten