maandag 5 juni 2023

Tof artikel over onze SHIN-dag in het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen

https://www.gva.be/cnt/dmf20230604_95978150

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230604_95978150


Bornem

 

Debbie Reyniers organiseerde samen met andere vrijwilligers een soort reüniedag voor de hondjes. 
— © Lies De Boeck


Honderden Spaanse adoptiehonden komen samen tijdens SHIN-dag: “We helpen graag om honden tweede kans te geven”

Bornem - 

Het domein van de Schelderuiters in Bornem werd overspoeld door honderden Spaanse adoptiehonden. De honden werden ooit allemaal door SHIN (Spaanse Honden in Nood) uit Spaanse dodingsstations bevrijd. Tijdens de SHIN-dag kwamen alle honden met hun Belgisch of Nederlands baasje naar Bornem voor een reünie met alle vrijwilligers van de organisatie.

Lies De Boeck

24 jaar geleden startte de Vlaamse Fabienne Paques (59), die nu in het Spaanse Malaga woont, de SHIN-stichting om Spaanse hondjes te redden. Zoveel jaren later zijn er al meer dan 27.000 honden gered.

“In Spanje is er in bijna elke stad een dodingsstation. Het is daar bijna een gewoonte om alle straathonden te dumpen zodat de toeristen ze niet zien. Zelfs gewone burgers brengen hun hond naar zo’n dodingsstation. Dat kon ik niet aanzien. Al 24 jaar vecht ik tegen deze miserie”, zegt Fabienne Paques.

Rescuecentrum

“Ik had nog nooit gehoord van een dodingsstation, maar wij gingen heel vaak op vakantie in Spanje. Op een dag kwam ik zo’n dodingsstation tegen. Het was verschrikkelijk wat daar gebeurde. In 1999 ben ik samen met mijn man een kooi beginnen huren in zo’n station om hondjes op te vangen. Dat werden er steeds meer en in 2008 kreeg ik de vraag om het station over te nemen. Dat heb ik gedaan, maar op een voorwaarde dat ik er een rescuecentrum mocht starten.”

Fabienne Paques richtte de SHIN-organisatie op. Gudrun Briat helpt mee als vrijwilligster. — © Lies De Boeck


“We kopen een hondje voor 40 euro uit het dodingsstation. We geven de hond de nodige zorg en daarna stellen we hem beschikbaar voor adoptie. Steun van de Spaanse staat krijgen we hiervoor niet, terwijl een dodingsstation wel betaald wordt per hond die ze laten inslapen. Wij moeten de honden dus redden met de middelen die we hebben. Gelukkig krijgen we heel wat donaties en we organiseren regelmatig evenementen om de nodige centjes te verzamelen.”

Vandaag telt de SHIN-organisatie ongeveer tweehonderd vrijwilligers in België en Nederland en twintig in Spanje. Honden kunnen geadopteerd worden in België, Nederland, Canada en Oostenrijk.

Jaarlijks organiseert de organisatie een soort reüniedag met alle honden, vrijwilligers en het team uit Spanje. Ook andere hondenliefhebbers zijn tijdens de SHIN-dag meer dan welkom. Voor het eerst kwamen de honden samen in Bornem.

Auto-ongeluk

Debbie Reyniers (32) heeft de organisatie van deze dag voor haar rekening genomen. “Dit was het eerste evenement sinds de coronapandemie, maar het is alweer een succes”, zegt ze. “Er waren driehonderd voorinschrijvingen, maar dat aantal verdubbelt meestal. Sommige mensen willen immers liever 7 euro geven ter plaatse dan 5 euro in voorverkoop om ons nog extra te steunen.”

“De opbrengst van deze dag met demonstraties van detectiehonden, honden die frisbee spelen en schapendrijven, gaat volledig naar SHIN. Er zijn ook wandelzoektochten van 2,5 kilometer tot13 kilometer. Er is een parcours voor de honden en er zijn verschillende kraampjes met spulletjes voor de dieren.”

Debbie werd vrijwilligster bij SHIN nadat ze in een auto-ongeluk terechtkwam net voor het rescuecentrum. “We waren speciaal op reis gegaan naar Spanje om het asiel te bezoeken. Vlak voor het asiel werd ik aangereden door een andere auto. Mijn auto werd tot schroot herleid. Ik zeg altijd dat de honden ervoor hebben gezorgd dat ik de botsing overleefde. Toen ik thuiskwam, keek ik naar Met Vier in Bed en daar gingen ze toevallig ook op bezoek bij het asiel. Toen heb ik besloten om als vrijwilliger aan de slag te gaan en daar heb ik geen minuut spijt van.”

Huisbezoek

Baasjes kunnen een Spaanse hond adopteren voor 350 euro. Jaarlijks worden er tussen de 800 en 1.000 honden geadopteerd. “Iedereen kan een hondje adopteren bij ons, maar we doen wel eerst een huisbezoek. We kijken of de hond bij het gezin past en of het gezin geschikt is om een hond te adopteren. Al onze honden worden ontwormd, gevaccineerd en gecastreerd voor ze naar hun baasje gaan”, zegt vrijwilligster Gudrun Briat (58).

Chris Michels (49) en Geraldine Vandewiele (48) adopteerden zeven jaar geleden een hond uit Spanje. “We waren op zoek naar een adoptiehond en via internet hebben we SHIN gevonden. Op de website vonden we een hond die ons hartje deed smelten. Nadat we een video kregen van de hond, wisten we zeker dat we deze wilden adopteren”, zegt het koppel fier.


Chris Michels en Geraldine Vandewiele adopteerden zeven jaar geleden een hond uit Spanje. — © Lies De Boeck


“Het is wel jammer dat er nog zoveel mensen neerkijken op adoptiehonden. Wij vinden dat adoptiehonden juist trouwer en rustiger zijn, maar er zijn heel veel mensen die er negatief over denken. Dat negatieve beeld proberen wij te verhelpen. In onze slagerij verkopen we jaarlijks chocolade in de vorm van een hondenkop en kwispelstaartworstjes. De opbrengst schenken we dan volledig aan SHIN.”

Tweede kans

Pieterjan Boghe (37) en Caroline Smeyers (43) hebben al negen maanden een hond van SHIN. “We hebben thuis al heel veel andere dieren en we waren op zoek naar een hond die daarmee overweg kon. Zo zijn we terechtgekomen bij Nanoek. Voor ons moest het sowieso een adoptiehond zijn, want er zijn al zoveel sukkelaars op de wereld. We helpen heel graag om die honden een tweede kans te geven.”

“Onze hond is heel braaf en rustig. We dachten eerst dat hij zou treuren, maar vanaf eerste moment was ze op haar gemak bij ons. Ik neem ze een keer per week mee naar mijn werk en ook daar was iedereen op slag verliefd op haar. Ik ben er zeker van dat als we ooit nog een hond nemen, dat die ook van SHIN zal zijn.”


Pieterjan Boghe en Caroline Smeyers hebben al negen maanden een hond via SHIN. — © Lies De Boeck



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten