donderdag 23 maart 2023

Ras in de kijker de Podenco, een lieve, eigenwijze clown.

Oorsprong

De Podenco is, net als de Galgo, een zeer oud ras dat al eeuwenlang voorkomt op het vasteland en de eilanden van Spanje. Uit oude afbeeldingen blijkt dat de Egyptenaren hem reeds meer dan 3.000 jaar geleden voor de jacht gebruikten. Het ras bestaat in veel verschillende groottes en kleurvariaties, maar hij is het vaakst kaneelkleurig met wit. Typisch en een grote charme van de Podenco zijn de grote oren.

Jachtinstinct

Podenco's zijn zelfstandig werkende jachthonden die worden gebruikt om o.a. op konijnen en hazen te jagen. Ze zijn daardoor ook honden die zeer slecht behandeld worden, en die na de jacht massaal worden gedumpt. Door dit jachtinstinct trekt alles wat losloopt of rondfladdert hun aandacht, en is de kans groot dat ze er achteraan gaan. Als dat gebeurt, en hun instinct de overhand neemt, weegt geen enkele beloning meer op tegen de aantrekkingskracht van de prooi. Over het algemeen komen ze wel altijd terug, soms na 3 minuten… soms na 3 uur.

Familiehonden

De meeste Podenco’s zijn uitstekende familiehonden. De meesten zijn geen onnodige blaffers, maar waarschuwen wel bij onraad. Podenco’s zullen ieder bankstel of stoel waarderen, op de grond (hard en koud) liggen ze liever niet. 

Karakter

De Podenco is vriendelijk, zachtaardig, attent, opgewekt, levendig, erg intelligent en gevoelig. Hij heeft wel een duidelijke opvoeding nodig, zonder harde hand. Een rustige, vriendelijke en consequente benadering met beloningen, zal het beste resultaat geven. Soms is de opvoeding niet gemakkelijk, door zijn eigenzinnige karakter en omdat hij graag ergens het nut van inziet. Al is hij nog zo slim en weet hij meestal direct wat hij fout heeft gedaan, toch weerhoudt hem dat er niet van om het weer te doen als u niet in de buurt bent. Een Podenco eigenaar zou soms eigenlijk ogen op zijn rug moeten hebben. Slaafse gehoorzaamheid is alleszins aan hem niet besteed.

Een atleet

Als ze voldoende aandacht en beweging krijgen, zijn ze thuis ontzettend rustig en kunnen ze uren rustig slapen. Podenco’s die zich vervelen of hun energie onvoldoende kwijt kunnen, kunnen echter creatief aan de slag gaan in en om het huis. Ze maken vuilniszakken leeg, graven kuilen in de tuin enz. Door voldoende speelgoed, ballen en knuffelbeesten in huis te voorzien en ze voldoende beweging te geven, kan dit voorkomen worden. De meeste Podenco's slopen niet en liggen gewoon heerlijk te slapen in huis.

Een Podenco heeft over het algemeen een enorm springvermogen. Het wat grotere type heeft geen enkele moeite om over een omheining van 2 meter te springen, dus een hoge omheining rond de tuin is een must.

 




GeΓ―nteresseerd in deze fascinerende honden? 

Neem dan zeker een kijkje op onze website: www.ace-charity.org! U vindt er meer dan 40 geweldige Podenco’s (of kruisingen) die een fijne thuis zoeken. Het volstaat om bovenaan de pagina bij het ras ‘podenco’ in te vullen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten