woensdag 18 september 2024

Dagblad de Stentor besteedt aandacht aan het ACE jubileum!

 


Vandaag op de website en morgen in de krant verschijnt een interview dat alleen toegankelijk is voor de premium abonnees van de Stentor. 


Rik en Yvonne geven straathonden uit Spanje een tweede kans: 'Liefde stopt niet bij de grens"

Ze werden verwaarloosd, aan hun lot overgelaten of keken - letterlijk - de dood in de ogen. Maar zaterdag vieren uit Spanje geadopteerde honden hun vrijheid in het Kuinderbos bij Bant. Zoals Pino en Zoë, die een nieuw thuis kregen in Lelystad. ,,Dat ging mij écht aan het hart.”

Het lijkt zo vredig. Als Yvonne van der Doel en Rik Hendrikse met Zoë en Pino door de straat wandelen. Totdat zij vertelt over de geschiedenis van beide honden. ,,Ik had de illusie dat iets wat je adopteert nooit in je hart kan gaan zitten. Een hond een tweede kans geven is het mooiste dat er is.”

 

Beslissen over leven of dood

Binnen aan de keukentafel gaat Rik Hendrikse uit Zeewolde twee jaar terug in de tijd. Als zijn dochter het aanbod krijgt voor een stage bij een dierenasiel in Spanje. Zij wil niet. ‘Pap, wil jij?’, herhaalt Hendrikse de vraag. ,,Ik was niet op zoek naar een hond, maar houd wel van ze. Dus ging ik er twee weken heen.”

Als hij in gedachten terug gaat naar die tijd, worden zijn ogen vochtig. ,,Ik zag de honden en sprak met medewerkers. Het was fantastisch om te zien hoe zij honden een tweede kans bieden”, zegt hij.

Maar ook: ,,Ze gaan ook met geld naar dodingsstations om honden vrij te kopen. Het is net Schindlers List. Deze hond wel, die hond niet; het is schrijnend. Op dát moment wordt letterlijk beslist over leven of dood. De honden die achterblijven worden ingeslapen.”

 

Hond als gebruiksvoorwerp

Hendrikse belandt in een wereld, waarvan hij hoopte dat het niet bestond. Spanje heeft een groot probleem met straathonden. Baasjes schaffen net zo makkelijk een huisdier aan, als dat ze er weer afstand van doen. In de minst verregaande scenario’s worden honden bij de poort van het asiel gedumpt of op straat achtergelaten.

Redenen daarvoor zijn gezinsuitbreiding, verhuizing, financiële problemen, stukgelopen relaties. Of simpelweg als de baasjes uitgekeken zijn op de hond of als het dier niet meer nuttig is. ,,Jachthonden zijn gebruikshonden. Na een jaar worden ze op straat achtergelaten”, vertelt Hendrikse.

 

Bijna 32.000 huisdieren gered

Het asiel dat Hendrikse bezoekt is van Animal Care España. Deze stichting ACE is in 1999 opgericht door Fabienne Paques uit België. Met een team van vrijwilligers verzorgt zij in de heuvels bij Malaga zo'n vijfhonderd honden en tweehonderd katten, die door hun baasjes zijn verwaarloosd en aan hun lot zijn overgelaten.

In een kwart eeuw tijd zijn bijna 32.000 honden en katten naar Nederland en België overgebracht. ,,Wekelijks veertig tot vijftig honden”, aldus Hendrikse, die zich na zijn bezoek aansloot bij de stichting.

De geredde honden worden ter adoptie aangeboden op een website.

 

Zoë en Pino

Daar valt het oog van Yvonne van der Doel uit Lelystad op de foto van Zoë, een 11-jarige kruising van onder meer een chihuahua. Zij is op slag verliefd, en haar hart breekt. ,,Zoë is op straat gezet, omdat de eigenaar zat van haar was. Ze is gaan zwerven en door een vrijwilliger van het asiel gevonden.”

Later adopteert zij Pino, een 12-jarige ... ,,De eigenaren gingen scheiden, kwamen financieel in de knel en konden naar hun idee niks meer met de hond. Hij is bij het asiel afgezet. Toen ik Pino voor het eerst een foto zag, had hij heel rode ogen en was bijna kaal van de jeuk. Dat ging mij echt aan het hart.”

Zij benadrukt: ,,Met deze honden is niets mis. Pino is ouder en knort. Als je dat accepteert, is het een heerlijke hond. Geef het de tijd, dat is het belangrijkste.”

 

Geschikt of ongeschikt?

Bij het toekennen van een hond gaat stichting ACE niet over eennachtsijs. Eerst heeft de toekomstige baas een uitvoerig gesprek met vrijwilligers. Waarom deze hond? Zijn de gevolgen in het dagelijks leven duidelijk? Staan alle gezinsleden achter deze keuze? Is de woning geschikt?

,,Wij willen voorkomen dat een hond voor de tweede keer een teleurstelling ervaart”, zegt Rik Hendrikse. ,,Bij enige twijfel gaat de plaatsing niet door. Als iemand een hond wil adopteren, mag je verwachten dat hij tot in de tenen gemotiveerd is. ACE blijft eigenaar. Als de nieuwe baas de hond verwaarloost, halen we hem terug.”

Dan snijdt Van der Doel een gevoelig punt aan. ,,Anderen vragen zich af waarom wij honden uit Spanje halen, terwijl in Nederland de asiels vol zitten.”

 

Verdedigen voor adoptie

Volgens Hendrikse heeft dat deels met onbekendheid te maken. Nederland heeft geen straathonden. Dat is bij wet verboden. Ook zijn programma’s voor het onvruchtbaar maken van huisdieren, waardoor de voortplanting wordt geremd. ,,In Spanje wordt daarover gesproken, maar de mentaliteitsverandering zal nog jaren duren.”

Van der Doel: ,,Ik heb steeds het gevoel dat ik mij moet verdedigen.”

Hendriks: ,,Als Robert ten Brink met kerst op zoek gaat naar liefdes in het buitenland, vinden miljoenen mensen dat geweldig. Als mensen een hondje willen en - vaak toevallig - via internet uitkomen in Spanje, dan hebben mensen daar moeite mee. Elk hondje, waar het ook vandaan komt, verdient een mooi leven.”

Van der Doelen: ,,Je kunt niet alle honden van de wereld redden, maar wel de wereld van die ene hond. Dat is waar het om gaat. Kijk eens hoe fijn Zoë en Pino het hier hebben. Liefde stopt niet bij de grens.”

 

Om dat te vieren houdt stichting ACE op zaterdag 21 september van 10.00 tot 17.00 uur een ontmoetingsdag in het Kuinderbos bij Bant. Naar verwachting zijn zo'n tweehonderd geadopteerde honden aanwezig. Hendriks: ,,Om de vrijheid te vieren van deze honden, die twee tot drie jaar geleden nog letterlijk de dood in de ogen keken.”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten