vrijdag 18 september 2020

Daagboek van Fabienne - Saartje kan niet alleen blijven,... Onze lieve Stafford,...


Ons Saartje, ex Sarabi Luna, is mogen thuis komen in Nederland,… Ze is een geweldige hond en het hele gezin gek is met Saartje, maar ze kan niet alleen blijven,… Dit kan geleerd worden maar vraagt tijd. Ze is nog niet zo lang bij haar nieuwe baasjes maar zij kunnen haar niet alleen laten, hier hun relaas over deze lieverd:

"Saartje is een gevoelige, ietwat onzekere, Stafford. Ze is heel erg op mensen gericht, met name mannen. Ze vindt alle mensen geweldig leuk en klimt het liefst bij iedereen op schoot om te knuffelen. Ook voor kinderen is ze erg lief dus waarschijnlijk zou het voor haar leuk zijn om bij kinderen vanaf een jaar of 10 geplaatst te worden, daar kan ze lekker mee ravotten. 

Ze is dol op spelen, als je de bal gooit haalt ze hem netjes terug, en ook met haar botjes speelt ze heel graag. Het is af en toe echt een gekke clown, een hele bijzondere vriendelijke Staff.

Met honden is ze heel sociaal en heeft bij ons laten zien dat ze de hondentaal goed begrijpt. Ook neemt ze de energie van andere honden over. Als de andere hond rustig is, wordt Saartje ook rustig, want bij een ontmoeting met een andere hond is ze vaak nog wat onstuimig. Als de andere hond niet gediend is van haar enthousiasme reageert ze goed op correcties door de andere hond. Ze vertoont wel voernijd in de aanwezigheid van andere dieren, absoluut niet bij mensen. We zijn hier echter mee aan de slag gegaan omdat we zelf 2 katten hebben en we merken al verbetering. Hier moet echter wel rekening mee gehouden worden. Wat betreft het samenleven met katten : dat is voor Saartje zeker een optie mits ze daarin op een positieve manier begeleid wordt. Bij ons is ze nu zo er dat ze de katten uitdaagt voor spel. De kat van de buren wordt echter met verve uit de tuin verjaagd.

In huis luistert ze al best goed, de commando’s zit, lig, blijf, plaats en wachten (bij de deur als we gaan wandelen) kent ze. Met wandelen is ze nog teveel met haar aandacht bij alles wat er om haar heen gebeurt en wat ze ziet en ruikt. Ze is echter slim en leergierig dus met voldoende aandacht en positieve training moet dit goedkomen. Ze is prima zindelijk en heeft bij ons nog niks in huis gedaan.

Ze laat soms een onderdanige houding zien als we haar bijvoorbeeld naar haar mand sturen. Waarom ze dit doet is voor ons niet duidelijk maar dit zal waarschijnlijk voortkomen uit haar onzekerheid. Saartje is erg gebaat bij rust, regelmaat en een positieve benadering. Correcties werken bij haar averechts (dan sluit ze zich af). 

Alleen zijn is voor haar momenteel een no-go. Ze raakt echt in paniek als we uit beeld zijn, met name bij mijn partner heeft ze dit heel erg. Ze loopt ook het liefst de hele dag achter ons aan. We hebben verschillende technieken van gedragstherapeuten geprobeerd maar ons lukt het niet om haar hier goed in te begeleiden, ook omdat we een tijdsdruk ervaren omdat mijn partner binnen 2 maanden weer aan het werk moet, na een periode van arbeidsongeschiktheid. Onze werksituatie is, ondanks dat een van ons parttime werkt, niet goed voor Saartje. Volgens de laatste gedragstherapeut zou voor haar 4-5 uur alleen uiteindelijk de max zijn, mits er ruim de tijd voor wordt genomen om haar hierin te begeleiden. Bij ons zou ze uiteindelijk 6-7 uur per dag alleen moeten zijn en dat is voor haar welzijn niet goed. We denken dat ze baat heeft bij de aanwezigheid van 1 of meer stabiele honden waar ze van kan leren en waar ze steun aan kan hebben. Of iemand die zonder tijdsdruk met haar aan de slag kan om haar het alleen zijn aan te leren en die zelf ook niet veel van huis is of thuis werkt. Helaas kunnen wij haar dit niet bieden. 

Dit gaat ons echt aan het hart omdat we het vreselijk vinden dat Saartje nu opnieuw aan een nieuwe omgeving moet gaan wennen. Dit zal haar vertrouwen waarschijnlijk een knauw geven en hier zal vanuit de nieuwe adoptant begrip voor moeten zijn. We hopen dan ook dat een nieuwe adoptant zich goed realiseert dat het bij Saartje een kwestie van veel geduld en veel tijd is om haar het alleen zijn aan te leren. Iemand die accepteert dat ze af en toe wat stoรฏcijns is en die het eigenwijze van een Stafford kan waarderen. Iemand die kan lachen om haar clowneske gedrag dat ze af en toe inzet als afleidingsmanoeuvre als ze geen zin heeft om te luisteren en die niet terugdeinst voor heel veel hondenkusjes."

Dit is hoe Saartje momenteel is, welk stabiele en gedisciplineerd baasje staat voor haar op ? Het is een prachtige Staff, een volwaardige persoonlijkheid. Ze moet een baasje vinden die het ras kent en kan en wil werken aan alleen blijven… en haar verdere opvoeding!




Meer informatie over Sarabi Luna vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten