donderdag 10 mei 2018

Jagers in Spanje willen dat hun honden niet gezien worden als huisdieren

Jagers willen uitzonderingen in SpanjeDiverse verenigingen van jagers in Spanje willen dat hun honden die ze gebruiken om te jagen niet vallen onder de nieuwe wetten tegen dierenmishandeling. Het probleem voor veel jagers is dat de jachthonden dankzij de nieuwe normen ook als huisdier gezien worden waardoor ze aan speciale regels moeten voldoen die in de ogen van de jagers niet gelden voor de jachthonden.
Het lijkt er ook op dat de jagers hun zin gaan krijgen, althans in de autonome deelstaat Castilla-La Mancha waar men in februari een “uitzondering” opnam in de nieuwe wet op de dierenbescherming waardoor jachthonden daarbuiten vallen. Ook in de deelstaat Comunidad Valenciana is men van plan zo’n uitzondering in te gaan stellen voor de jagers.

Speciale categorie

De Federación de Caza ofwel de Federatie van Jagers in Spanje wil dat er een nieuwe categorie komt voor de jachthonden zodat deze niet aan dezelfde eisen hoeven te voldoen als die van de honden die als huisdier gezien worden. Dat zou dan een speciale categorie moeten zijn voor jacht- en werkhonden. Volgens de jagers gaat het niet alleen om jachthonden maar ook om honden die schaapherders gebruiken, politiehonden en sledehonden.

In de steek laten

Daarnaast willen de jagers dat er een verandering komt van de omschrijving “in de steek gelaten dier”. Dat willen de jagers om te voorkomen dat zij schuldig kunnen zijn voor het in de steek laten van hun honden als deze tijdens een jacht zoekraken. De jagers hoeven hun honden al niet aan de riem vast te hebben, iets wat logisch is anders kan de jachthond zijn/haar taak niet uitvoeren.

Andere uitzonderingen

De jagers willen nog meer uitzonderingen zien zoals het toestaan van het gebruik van elektronische halsbanden, het uitsluiten van het verplicht wonen met de honden (veel jachthonden leven in het veld of in schuren en niet in huis bij een jager) en het uitsluiten van een vergunning vragen als er een activiteit gaat plaatsvinden met dieren, zoals dus de jacht.

Dierenactivisten

Ondertussen zijn verschillende verenigingen van dierenactivisten campagnes op internet en op straat begonnen onder de noemer “Los perros de caza también son perros” ofwel de jachthonden zijn ook honden en de hashtag #LosPerrosDeCazaTambiénSonPerros op Twitter.

Botsingen

Dierenactivisten en jagers leven al weken of maanden op spanning en regelmatig komt het tot confrontaties, beledigingen en bedreigingen op internet of in het echt. Jagers klagen erover dat ze allemaal als dierenmishandelaars gezien worden en hebben om meer respect te eisen ook al manifestaties gehouden zoals de laatste op 15 april waarbij er in 40 steden in Spanje tienduizenden jagers op straat hebben betoogd.
Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten