Pagina's

vrijdag 16 maart 2018

Honderden dierenactivisten eisen de aanname van de “ley cero” tegen dierenmishandeling in Spanje

MADRID – De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA had voor deze donderdag een manifestatie aangekondigd voor het congresgebouw in Madrid. Er waren bij deze demonstratie honderden dierenliefhebbers aanwezig die samen met de vertegenwoordigers van de PACMA partij de aanname van de zogenaamde “ley cero” eisen. Het gaat om een nationale wet die een einde moet maken aan de dierenmishandeling in Spanje.
De Partido Animalista PACMA wil dat de Ley General de Bienestar y Protección para los Animales ook wel “ley cero” genoemd wordt aangenomen in het parlement of in ieder geval dat erover gedebatteerd gaat worden. Meer dan 200.000 mensen hebben de petitie getekend via deze website en de handtekeningen werden overhandigd aan een vertegenwoordiger van het Spaanse Parlement.
In Spanje zijn er wetten die over dierenmishandeling gaan maar het probleem is dat deze niet landelijk of nationaal geregeld zijn maar via de autonome overheden. Hierdoor ontstaan situaties waarbij het doodschieten van een in het wild levende kat of hond door jagers toegestaan is in Castilla-La Mancha maar verboden is in Andalusië. Hanengevechten zijn toegestaan op de Canarische Eilanden maar per regionale wet verboden in Galicië terwijl een paard die in Galicië leeft per wet niet beschermd is maar in Catalonië gezien wordt als huisdier en dus speciale bescherming heeft.
Om een einde aan deze vreemde en complexe situatie te maken moet er een “ley cero” komen waarbij er een nationale wet moet zijn die moet gelden voor het hele land. In die wet moeten verboden staan wat betreft de tauromaquia (o.a. het stierenvechten), het circus, de jacht, het doden van dieren in asielen en vele andere zaken die met dierenmishandeling te maken hebben.
Volgens PACMA hebben zij reeds meerdere gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de politieke partijen en op veel punten zijn ze het met elkaar eens maar bij lange na niet alle punten in het wetsvoorstel. Geen enkele politieke partij heeft echter interesse getoond om in het Parlement over de “ley cero” te debatteren en dat moet veranderen, aldus PACMA. Vechten tegen dierenmishandeling is immers een politieke strijd.
Foto: Público
Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten