Pagina's

dinsdag 31 oktober 2017

Waarom worden er in Spanje nog dieren in winkels verkocht?

MADRID – Een nieuwe wet in Californië in de Verenigde Staten verbiedt sinds kort de verkoop van dieren in winkels. Deze dieren, veelal honden en katten, dienen vanaf nu vervangen te worden door dieren die in adoptie gegeven worden. In Spanje zijn veel dierenrechten organisaties, waaronder de politieke partij voor de dieren Pacma, die een soortgelijke wet willen in het land. Iets wat voorlopig vrij lastig lijkt zolang als de mentaliteit van de huidige politici niet zal veranderen.

Meteen na de aanname van deze wet in de Verenigde Staten besloot iemand in Spanje een actie te starten op change.org om een soortgelijke wet in Spanje te eisen. In deze wet staat dat de enige dieren die in winkels verkocht mogen worden afkomstig dienen te zijn van dierenopvangcentra en de honden en katten dus in adoptie gegeven worden. Dat is onder andere om te voorkomen dat er een handel ontstaat van honden en katten die in erbarmelijk omstandigheden worden gefokt en daarna verkocht. De actie op Change.org heeft inmiddels al meer dan 129.900 handtekeningen ontvangen van de 150.00 die men nodig heeft om deze aan te bieden aan de regering.

Bijna maar…

Spanje had in 2014 bijna een soortgelijke wet als die van Californië maar de conservatieve regering van Rajoy voorkwam dat en wist deze dusdanig te reduceren tot niet meer dan een handleiding voor goede praktijken maar dan zonder enige rechtsgeldigheid. Onder druk van de Europese Unie heeft Spanje enkele maanden gelden eindelijk het Europese Verdrag inzake de bescherming van dieren ondertekend.

Madrid

Op dit moment is de deelstaat Comunidad de Madrid de enige regio in Spanje waar een wet op de dierenbescherming bestaat die het onder andere verbiedt om dieren in winkels te verkopen. Dat wil zeggen, dieren mogen niet fysiek in de winkel aanwezig zijn maar mogen nog wel via een catalogus verkocht worden. In de deelstaten Catalonië en Galicië is het verboden om puppies achter de winkelruit te verkopen maar mag dat nog wel binnen in de winkels.

Mentaliteit

Volgens de dierenbeschermers in Spanje is de nieuwe wet in Californië een moedige maatregel omdat deze handelaren en fokkers tegen zal werken. In Spanje is men nog lichtjaren weg van een soortgelijke wet waar de gefokte dieren vervangen worden door dieren die in adoptie zijn. In Spanje wil de mentaliteit van veel politici nog niet zo ver gaan en staat men niet open, mede onder druk van de verenigingen van dierenwinkels, dierenfokkers etc., om vergaande stappen op nationaal dus landelijk niveau te ondernemen. Wat wel vaker kan is dit soort wetten op regionaal en autonoom niveau te regelen zoals dus nu in Madrid, Galicië en Catalonië.

Cijfers

Toch zal een soortgelijke wet zoals in de Verenigde Staten in Spanje niet zo’n grote invloed hebben op de activiteiten van de Spaanse fokkers aangezien 90% van de in winkels verkochte dieren afkomstig is uit Oost-Europa. In Spanje worden er volgens de gegevens van de Sociedad Canina jaarlijks 61.524 rashonden ingeschreven, een cijfer dat de afgelopen vijf jaar gedaald is maar in contrast staat tot de 104.447 in de steek gelaten honden, aldus de Fundación Affinity.
Officiële cijfers zijn er niet in Spanje maar van de ruim 5.000 dierenwinkels die er bestaan in Spanje bestaat ongeveer 25% tot 30% van de omzet uit de verkoop van dieren. Toch is men er van overtuigd dat een mogelijk verbod op het verkopen van dieren in winkels het probleem van onverantwoord en impulsief kopen van dieren zou oplossen waardoor uiteindelijk het aantal in de steek gelaten honden en katten ook zal verminderen. Echter slechts 5% van de verlaten dieren is afkomstig uit winkels omdat dit rashonden zijn die met microchip verkocht moeten worden. 95% van de verlaten honden hebben geen stamboom en in de meeste gevallen ook niet de verplichte chip.

Internet

De verkoop van honden en katten via winkels is echter niet het grootste probleem in Spanje. De verkoop via internet is veel groter. Als je bij de grootste website in Spanje Mil Anuncios honden of katten in de verkoop intoetst krijg je al snel 114.000 resultaten. Deze dieren worden via internet voor 200 euro verkocht terwijl ze in de winkels al snel 500 euro kosten. Ook in het geval van deze dieren komen ze vaak uit Oost Europese landen en worden ze in erbarmelijke omstandigheden gekweekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten