Pagina's

maandag 6 februari 2017

Demonstraties tegen het jagen met honden in heel Spanje

MADRID – Het afgelopen weekend zijn er in een tiental steden in Spanje duizenden dierenliefhebbers de straten opgegaan uit protest tegen de jacht met honden en het mishandelen en doden van honden in het algemeen. Zoals wellicht bekend is het in Spanje als een van de weinige Europese landen nog toegestaan om te jagen met honden. Helaas komt er vaak op een gruwelijke manier een einde aan het leven van deze honden op het moment dat ze voor hun “baasje” niet goed genoeg meer zijn.


Zaterdag zijn er in 42 steden waaronder Madrid, Barcelona, Alicante, Valencia, Málaga, Bilbao, Salamanca, Zaragoza etc. duizenden mensen de straten opgegaan voor de verdediging van de honden, en dan met name de jachthonden die blijkbaar het meeste te lijden hebben in Spanje. Elk jaar weer worden er duizenden honden van de rassen galgo en podenco om het leven gebracht op het einde van het jachtseizoen of wanneer de jagers menen dat de honden niet meer “hun werk” goed kunnen doen of simpelweg te oud zijn.

Ophangen


Vaak worden deze honden in de steek gelaten en ergens gedumpt (dan komt de hond er op zich nog goed vanaf) maar het komt steeds vaker voor dat deze honden op gruwelijke wijze aan bomen worden opgehangen, uitgehongerd of doodgeschoten. En dat terwijl ze eigenlijk hun leven lang voor hun baasjes gewerkt hebben, om het maar zo te zeggen. Volgens een studie uit 2015 van SOS Galgos worden er elk jaar meer dan 50.000 galgo’s in de steek gelaten of vermoord. Daarbij moet men dan nog de podenco’s optellen waarvan er ook duizenden aan hun lot worden overgelaten of erger.
Protest
De Spaanse Partij voor de Dieren (Pacma) had samen met diverse dierenbeschermings stichtingen en verenigingen voor afgelopen zondag opgeroepen de straten op te gaan uit protest tegen het jagen met honden, het doden van honden en uiteraard het mishandelen van honden in het algemeen. Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven en op veel plaatsen gingen dan ook duizenden mensen met of zonder huisdieren, de straten op om te protesteren.
Jagen
Zo wil men een verbod hebben op het jagen met honden, iets wat bijna nergens meer is toegestaan in Europa behalve in Spanje. Pacma (Partij voor de dieren) wil eigenlijk nog een stap verder gaan door het hele jagen te verbieden in Spanje. Een algeheel verbod op de jacht zal nog moeilijk gaan worden want er leven in Spanje meer dan 900.000 jagers. Zij tezamen schieten jaarlijks miljoenen dieren, vooral gevogelte, konijnen, wilde zwijnen, herten, vossen en wolven, dood voor plezier of voor eten. In veel gevallen worden honden gebruikt om de dieren op te jagen of op te halen maar de jagers zijn ook niet vies van het plaatsen van vallen die vaak nog illegaal zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten