woensdag 7 februari 2018

ACE Neelke nu Sally

Sally is zo'n drie maandjes bij ons intussen. De eerste weken was het heel erg zoeken wat de juiste weg was om haar haar energie kwijt te kunnen laten raken. Omdat ze enorm angstig is en alles nieuw is, konden wij haar absoluut niet los laten lopen. Maar al gauw bleek wel, dat Sally een hondje is dat heel erg graag wil rennen. Ik ben al vrij snel gestart met hardlopen. Kleine stukjes, het is een jonge hond, dus we willen geen blessures oplopen. En daarbij ging het qua angst ook beter met hardlopen, dan gewoon lopen. Ze heeft minder tijd om te reageren als iets eng is.
Maar naast het hardlopen, wilde ik voor haar ook echt iets waar ze vrij kon rennen. Op zo'n 20 minuten met de auto, ligt een veld, helemaal afgesloten, waar ze vrij kunnen hollen. Super! Daar rijden we een paar keer per week heen. Ook om te oefenen wat betreft het luisteren. Dit gaat steeds beter, ze reageert goed. Maar ze is pas een jaar, pas drie maanden bij ons, dus als er iets is, dat interessanter is dan dat ik ben, zitten haar oren even dicht. Ach, vooruit maar.

Na een paar weken bij ons, ben ik gestart met puppycursus. Helemaal nog niet om haar alle commando's te leren, maar puur voor de socialisatie. Dit vond ze erg spannend. Regelmatig brak er paniek uit en sloeg ze dicht. Ik besloot om Chevy mee te nemen. Onze andere hond. Dit ging aanzienlijk beter. Want wat hij kan, kan zij natuurlijk ook. De eerste cursus zit erop. We hebben al heel veel overwonnen samen en intussen trainen we zonder Chevy. We hebben er nog een cursus achteraan geplakt. Want ze is nog lang niet toe aan een vervolg.

Naast de puppycursus heb ik nog een privé trainer ingeschakeld. Niet zozeer omdat ik vast liep, maar omdat Sally heel graag wil leren, maar de angst haar belemmert in sommige dingen. En ik alles uit de kast wil halen, om een goede stabiele band op te bouwen.
Dit is een trainer die de opleiding bij Cesar Milan gedaan heeft. Dat wil helemaal niet zeggen dat dit de allerbeste manier is, maar wel eentje die mij aanspreekt. Daarnaast heeft zij veel gewerkt met straathonden in Roemenië en heeft veel gewerkt met angstige honden.

Zowel Sally als ik hebben beide een hoog energielevel. Dat kan positief zijn qua werk en sport, maar dit kan ook bij ons beide omslaan in onrust. Ik leer met deze trainer vooral om deze energie samen te versterken en op de goede manier te gebruiken. En daarbij samen te werken, maar ook de tijd geven om prikkels te verwerken. Sally heeft de neiging om te slopen. Dit kan verveling zijn op sommige momenten, maar het kan ook een te veel aan prikkels zijn die ze niet heeft kunnen verwerken en daarom uit frustratie gaat slopen. We zijn naast het buiten trainen, dus ook flink met benchtraining bezig, want daar krijgt ze rust en de tijd om alles te verwerken. Het klinkt een beetje zweverig, zo is het absoluut niet. Maar ik merk bij Sally dat soms de overlevingsdrang groter is dat het sociale deel. En dat moeten we iets anders aanpakken, dan dat ik tot nu bij mijn andere honden heb gedaan.

Intussen kunnen we lekker fietsen samen, zowel naast de fiets, als in het mandje. We kunnen samen hardlopen, maar ook uren knuffelen. Vertrouwen scheppen kost tijd, maar ik denk dat we op het goede pad zitten. Sally is in ieder geval enorm dankbaar, ze laat zien dat ze graag wil leren. Ze geeft heel duidelijk aan wat haar grens is, wat ze leuk vindt en wat ze eng vindt. Echt een ontzettend leuke hond om op deze manier mee aan het werk te zijn. Ik denk dat we elkaar enorm kunnen versterken!

Groet Marije














Geen opmerkingen:

Een reactie posten