vrijdag 14 juli 2017

Ervaringen opvanggezin

Opvanggezin zijn… je helpt écht en het geeft zoveel voldoening!

Al zo’n 18 jaar heb ik met tussenpozen en van verschillende stichtingen vele buitenlandse honden en enkele katten opgevangen. Vroeger met een gezin met jonge kinderen, honden en katten, nu de laatste jaren met mijn partner, 2 hondjes en 2 katten.
Mijn kinderen grappen een jeugdtraumaatje te hebben opgelopen, omdat ze al jong soms met wel 5 honden moesten wandelen. Bovendien golden er strenge regels over consequentie en hun omgang met de honden, mochten ze de poort ab-so-luut niet open laten staan, moesten mee op letten of de nieuwe hond niets in huis deed en zaten ze opgestapeld met de honden in de auto. Maar ze hebben er zoveel van geleerd, mee gespeeld,  geknuffeld, gelachen… Het feit dat 2 van de 3 nu buitenlandse honden hebben geadopteerd, zegt genoeg   J
Niet iedereen wil/kan/durft rechtstreeks vanuit het buitenland een hond te adopteren. Maar wanneer de hond in een opvanggezin zit, hij er veel leert, er meer te vertellen valt over zijn gedrag in een huishouden en men kan komen kennismaken, dan is de drempel veel lager. Zo bereik je dus goede adoptanten die een buitenlandse asielhond een prima thuis bieden, hetgeen ze anders waarschijnlijk niet hadden aangedurft.
Met 2 totaal niet-dominante ACE-honden en 2 buitenlandse katten heb ik goed overleg met ACE over welke opvanghond bij ons kan komen. Onze beestjes waren al heel sociaal en zijn inmiddels ook heel flexibel, steunpilaren, speelkameraden en goede voorbeelden voor de opvanghond. Zij nemen dus ook een deel van de opvang voor hun rekening  ;)
Regelmatig merken mensen op dat ze dit niet zouden kunnen, omdat het hen te moeilijk lijkt om afstand te doen van hun opvanghond. Niet om harteloos te klinken, maar dat valt reuze mee. Je stelt je er vanaf het begin op in. Het doel is om samen met ACE een heel fijn thuis voor deze hond te zoeken en niet om er definitief een hond bij te nemen. Zo kun je opvangen wanneer het je uitkomt. Soms gaat het om herplaatsers en soms om honden die maar niet weg komen uit het asiel. Elke keer weer waren het geweldige honden, die zich prima aanpasten in ons huishouden en waar vervolgens een fijne, passende plek voor werd gevonden bij lieve adoptanten die de hemel te rijk waren met hun nieuwe gezinslid en waar de hond zich weer snel thuis voelde. Dus nee, nog even knuffelen, slikken, aangeven dat men kan bellen als er vragen zijn, vragen om een update na een paar dagen en uitzwaaien. Weer een zieltje met een fijne toekomst!
Kortom, heeft u ruimte, tijd om te investeren in en verstand van honden, zin om tijdelijk een hond op te vangen en zo het verschil te maken in zijn toekomst, neem dan gerust contact op met ACE. http://www.ace-charity.org/nl/helpen/opvanggezin-worden en herplaatsing.nederland@ace-charity.org 

Marieke, mede namens Marcel, Olive, Paddy, Saartje en Mojo


Geen opmerkingen:

Een reactie posten