woensdag 25 januari 2017

Politie in Spanje heeft in 2016 bijna 500 personen gearresteerd voor dierenmishandeling

MADRID – De Guardia Civil politie heeft gedurende het jaar 2016 bijna 500 personen gearresteerd voor dierenmishandeling in meer dan 12.000 onderzoeken. De agenten van de Seprona dienst kunnen gebeld worden als er sprake is van dierenmishandeling of alles wat met dieren te maken heeft. Gedurende het afgelopen jaar ontving deze dienst 11.729 meldingen die allemaal onderzocht werden en leidden tot de aanhoudingen en in veel gevallen de redding van dieren.
De Seprona (Servicio de Protección de la Naturaleza) is een gespecialiseerde dienst binnen de Guardia Civil politiemacht die zich uitsluitend bezighoudt met de conservatie van de natuur waaronder ook de dieren vallen (flora en fauna), zowel de in het wild levende dieren alsook de dieren bij mensen thuis. De dienst werd in 1988 opgezet en opereert in principe in heel Spanje. Autonome deelstaten zoals het Baskenland en Catalonië die een eigen politiemacht hebben, zorgen ervoor dat ook zij speciale afdelingen hebben voor de bescherming van de natuur en dieren.

Celstraffen

In 2016 hebben de agenten van deze Seprona dienst 490 arrestaties verricht waarvan een deel van de gearresteerden de gevangenis is ingegaan. Het ging in deze gevallen om gevallen van dierenmishandeling van paarden, honden, varkens en katten om maar wat te noemen maar ook gevallen met reptielen en in de Spanjenog illegaal voorkomende hanen- en hondengevechten.
In de Spaanse wet staat dat dierenmishandelaars tot 18 maanden celstraf kunnen krijgen maar in de praktijk gebeurt dat helaas niet zo heel veel. Dit is dan het geval van een eerste overtreding waarbij men slechts zelden achter de tralies verdwijnt omdat het om een strafperiode gaat van minder dan twee jaar. Bij een tweede arrestatie kunnen celstraffen voorkomen van zes maanden of meer, deze worden door rechters wel vaker uitgevoerd.

Beeldvorming

Veel buitenlanders menen altijd dat alle Spanjaarden dierenmishandelaars zijn en hebben vaak geen goed woord over voor de Spanjaarden en de wijze hoe ze met dieren omgaan. Dat is echter niet helemaal terecht aangezien er steeds meer mensen zijn die willen dat de dieren beter beschermd worden. Uit een studie is gebleken dat zelfs 86% van de Spanjaarden wil dat er betere wetten komen om de huisdieren te beschermen. Daarnaast geven veel Spanjaarden (en natuurlijk lang niet allemaal maar dat is overal het geval) steeds meer om dieren en in het bijzonder huisdieren. Maar zoals altijd zitten er een aantal rotte peren tussen die zorgen voor negatieve berichtgevingen rondom mishandeling of het in de steek laten van huisdieren etc.
Ook het veelbesproken stierenvechten is natuurlijk altijd nog een “hot item” waarvan veel niet Spanjaarden menen dat elke Spanjaard fan is van deze bloedige “sport” of “kunstuiting” of zoals velen zeggen slachtpartij. Ook daar is het beeld wat men heeft niet helemaal correct want heel veel Spanjaarden ziet het stierenvechten liever verdwijnen. Helaas zijn veel politici nog wel voorstanders van het stierenvechten, ook omdat het om een behoorlijke miljoenenindustrie gaat waarbij men liever spreekt over “tradities” en “cultuur” om het stierenvechten te beschermen.

Acties

In 2016 heeft de Guardia Civil extra aandacht geschonken aan de hanengevechten in met name de regio’s Asturië en Cantabrië waar dit blijkbaar nog veel voorkomt. In de provincie Huelva werden 32 personen, waaronder ook dierenartsen, gearresteerd voor het afknippen van oren en staarten van jachthonden. Daarnaast werden er bij verschillende acties in de provincie Zaragoza 82 honden gered die illegaal vanuit Oost Europa naar Spanje waren gekomen voor de hondenhandel. Er werden toen ook 46 dode puppies gevonden terwijl diverse personen werden gearresteerd.
Dit zijn slechts enkele van de vele gevallen die plaatsvinden in Spanje waarbij de Guardia Civil agenten van de Seprona moeten optreden. Gelukkig zorgen deze agenten ervoor dat er wat meer controle is op dit soort overtredingen al zullen die altijd nog plaatsvinden. Net zoals veel Spanjaarden wil ook de Seprona graag zien dat de straffen voor dierenmishandelaars hoger worden en ook nageleefd worden waardoor niemand die dieren mishandelt nog meteen op straat straat en ook daadwerkelijk achter de tralies verdwijnt – (Remco Stoffer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten