maandag 18 mei 2015

'Ik sterf liever zelf dan dat er hier één hond naar buiten gaat'

INSpanje.nl

Nieuws uit Spanje op maandag 18 mei 2015




MIJAS - Eind april begon de nachtmerrie voor Fabiënne Paques, eigenaresse van ACE (Animal Care España) in het Zuid-Spaanse Mijas. De inspectie kwam langs en gaf haar 23 punten die ze binnen dertig dagen moet aanpassen om te voorkomen dat haar asiel gesloten wordt.

Honden ACE
© Else Beekman
'En sluiting betekent dat al mijn honden worden afgemaakt', zegt Fabiënne die al sinds 1999 dit hondenasiel bestiert met haar man en talloze vrijwilligers en stagiaires. 'In die vijftien jaar dat we al bezig zijn hebben we 17.600 honden gered'. ACE haalt honden uit de zogenoemde dodingsstations (perreras in het Spaans) of redt ze van de straat. Honden worden verzorgd, krijgen alle benodigde inentingen, een chip en worden gecastreerd en gesteriliseerd en worden vervolgen met hulp van ACE bij nieuwe baasjes in Spanje, Nederland, België, Denemarken en Oostenrijk ondergebracht.
Nieuwe regels
De reden voor het bezoek van de inspectiedienst van de Junta de Andalucía is dat de vergunning die Fabienne met haar asiel heeft op een andere naam moet worden overgezet. Een 'nieuwe' vergunning dient daarom aan de huidige regels voornucleos zoologicos te voldoen. 'De regels zijn afkomstig van de Europese Unie en de inspecteur heeft 23 punten op ons terrein gevonden die daar op dit moment niet aan voldoen'. Fabienne somt enkele ingrijpende en kostbare veranderingen op: alle hondenverblijven – nu van beton - moeten worden betegeld, alle installaties op het hele terrein moeten roestvrij zijn, elk hok moet voorzien worden van elektriciteit, alle hokken moeten worden gevloerd, Ook moet een nachtwaker worden aangesteld en moet ACE alle facturen van de laatste drie jaar voor het ophalen van hondenlijken kunnen overleggen of alle facturen voor de rattenbestrijding kunnen tonen. 'Naar facturen voor hondenvoer of uitgevoerde sterillisaties wordt niet gevraagd', zegt Fabienne verontwaardigd.
Kleine vier weken de tijd
Dat en nog veel meer moet binnen DERTIG dagen gerekend vanaf het bezoek van de inspecteur geregeld zijn. Dat betekent dat Fabiënne Paques en iedereen die haar helpt vanaf nu tot eind mei, dus een kleine vier weken, de tijd hebben voordat de afgezanten van de Junta de Andalucía de 350 honden die op dit moment op het terrein verblijven komen ophalen en ze naar een dodingsstation brengen waar ze zonder pardon zullen worden afgemaakt.
Te weinig tijd
'Ik wil niets liever dan aan alle regels voldoen, maar hoe kan ik deze verbeteringen aanbrengen in dertig dagen?! Alleen al voor het uitbrengen van offertes voor tegels of andere zaken ben ik minstens tien dagen kwijt'. En dan heeft Fabienne het nog niet eens over het geld. 'Stel je maar voor, we hebben berekend dat het alleen al gaat om 900 vierkante meter aan muurtegels en 600 vierkante meter aan vloertegels', voegt ze zichtbaar geëmotioneerd toe.
Menselijke ketting
'Ik ga op de dag dat ze komen voor de deur liggen en roep iedereen op om mee te doen, zodat ze mijn terrein niet opkunnen. Ik sterf nog liever zelf dan dat er hier één hond het terrein verlaat', zegt ze en we geloven haar meteen, nadat we haar verhaal hebben gehoord. Ze vertelt met zoveel hartstocht en zichtbare liefde voor dieren dat zij en haar man én tientallen vrijwilligers in Spanje en zo'n 200 daarbuiten in vijftien jaar tijd ACE hebben opgebouwd tot wat het nu is. Duizenden honden gaven ze een tweede leven onder het mooie motto 'je kunt niet alle honden van de wereld redden, maar je kunt wel de hele wereld van één hond redden'.
Dodingsstations
Naast de belachelijk korte tijd die ACE krijgt om de honden te redden is het erg bizar dat de regionale overheid de honden naar hun eigen dodingsstations zal brengen, waar ze in jammerlijke omstandigheden  kunnen wachten op een spuitje. 'Die perreras voldoen aan geen enkele regel die ze wel van mij eisen', gaat Fabienne verder. 'Daar zetten ze gewoon gewonde en soms nog bloedende honden neer zonder ze te verzorgen. Als je een asiel ergens op zou moeten beoordelen moet het toch de staat zijn waarin de honden zich bevinden? De enige magere hondjes die je hier ziet, zijn de honden die we net binnen hebben.' En het is waar, we zien tientallen honden blij langsstuiven voor hun dagelijkse uurtje rennen op de berghelling verderop en die blaken zonder uitzondering van gezondheid.
Hoe kunt u helpen?
Alle hulp om de honden van ACE te helpen op welke manier dan ook is welkom. Er zijn al mensen in Nederland en België die het verzamelen van zoveel mogelijk tegels coördineren. Er zijn ook mensen nodig om de tegels te zetten en andere bouwwerkzaamheden uit te voeren. Wellicht is er nog een advocaat die zijn licht over deze zaak kan laten schijnen en in elk geval uitstel van de korte periode om de veranderingen aan te brengen kan verzorgen. Daarbij zijn alle donaties meer dan welkom. Doneer via Paypal op www.shin.be / www.ace-charity.org of stort een bedrag vanaf 5 euro op het rekeningnummer van SHIN: BE42780592218254 t.a.v. Animal Care España Honden in Nood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten