zondag 2 september 2012

Korte update vannuit een koud Nederland:

Nadat de Sur in English een groot artikel geplaatst had op vrijdagochtend stond er direct al een meneer aan de poort bij de refugio. Zijn wagen had hij volgeladen staan met water en als we meer nodig... hadden mochten we hem bellen.
Ook vele Spanjaarden hadden berichten gezet op hun eigen Facebook pagina over de ellende die zich rondom de refugio afspeelde. En dat bracht het een en ander teweeg.
Fabienne had binnen een dag 152 telefoontjes ontvangen van mensen die wilde komen helpen schoonmaken. Mensen die water wilde komen brengen en geld om water te kopen voor de schoonmaak.
Op zaterdag middag stond de refugio zo vol met water dat Dirk er even helemaal doorheen zat. Die liep namelijk al de gehele dag met water te slepen en kon het gewoon niet meer kwijt.
Heel veel Spanjaarden bleven maar bellen of ze iets konden betekenen voor ons. Echt ongelooflijk. Het gevaar is op dit moment geweken. Wel moeten wij ons eens ernstig gaan afvragen wat te doen als dit volgend jaar weer gebeurt, want dit is normaal in Spanje , dit gebeurt met regelmaat. Een evacuatie plan hebben we niet. Brandblussers hebben we niet…We gaan nu eens kijken of we de brandweer een evacuatie plan kunnen laten opstellen zodat iedereen weet op de refugio waar hij of zij aan toe is als we brand krijgen. Als we geld overhouden voor het boren van de put dan willen we toch die rivier die naast de refugio loopt helemaal leeghalen. We kunnen dit niet zelf aangezien het hier stikt van de giftige spinnen, grote slangen en grote ratten. Anders hadden we allang begonnen.
We houden jullie op de hoogte, vanuit Spanje en vanuit Nederland…