vrijdag 3 februari 2012

Tips voor een betere communicatie met uw hond

De communicatie tussen hond en baas gaat niet altijd van een leien dakje. Hoe logisch het ook lijkt, veel mensen realiseren zich vaak niet dat een hond uiteindelijk toch een dier is en niet op situaties reageert zoals wij mensen dat zouden doen. Toch hoeft het niet moeilijk te zijn om met uw hond te communiceren, als u een paar duidelijke richtlijnen aanhoudt.  Dit geldt ook voor de communicatie tussen hond en hond. Wanneer u de signalen herkent en weet hoe u moet ingrijpen in bepaalde situaties, zal de communicatie met de hond soepeler verlopen. Om u op weg te helpen leest u hieronder een aantal handige tips.
Straffen & Belonen: direct handelen


Wanneer uw hond ongehoorzaam is geweest, is het noodzakelijk om direct te handelen. Wacht u hier te lang mee, dan raakt de hond in de war. Honden die met duidelijke regels opgevoed zijn weten heel goed wat wel en niet toegestaan is, maar wanneer u niet direct ingrijpt bij ‘een overtreding’ en er teveel tijd zit tussen de overtreding en de terechtwijzing, zal de hond niet meer begrijpen wat hij fout gedaan heeft en zal hij er dus ook niet van leren. Hetzelfde geldt voor belonen. Wanneer een hond juist iets goed doet, moet u de hond hier ook voor belonen (uiteraard met mate). Ook het belonen moet direct in het moment gebeuren en kan door middel van (kleine) hondensnoepjes, maar ook door complimenten te geven met een hogere stem. Honden kunnen verschillen in toonhoogtes namelijk heel goed waarnemen.
Wij aan tafel, hond in de mand
Honden houden net als mensen van lekker eten, en als het even kan zouden ze bij ons aanschuiven en mee eten. Veel honden gaan dus tijdens een maaltijd bij of onder de tafel zitten, en dringen zich vaak op door met hun snuit tegen uw been te duwen. Laat u dit toe dan denkt de hond dat dit toegestaan is en zal hij steeds brutaler worden. Maak duidelijk  dat zijn plek tijdens maaltijden de hondenmand is. Na een aantal keer op te staan en hem zijn plek te wijzen, wordt vanzelf duidelijk wat er van hem verwacht wordt wanneer u aan het eten bent. Met korte commando’s (mat! zit! blijf!)  en vervolgens een beloning voor gehoorzaamheid bereikt u al heel veel. In het begin zal het voor de hond lastig zijn om zich te bedwingen, maar vasthoudendheid wordt beloond. De aanhouder wint!
Ingrijpen bij  conflicten met andere honden
Elke hond reageert weer anders op andere honden. Heel vaak gaat het goed en beginnen de honden na een korte kennismaking van snuffelen te spelen of negeren ze elkaar gewoon, maar soms gaat het ook mis. Dit komt namelijk omdat honden bepaalde signalen van andere honden oppikken, die vaak voor ons niet direct waarneembaar zijn. Mocht het in zo’n geval misgaan, dan is het in eerste instantie het beste om u om te draaien en weg te lopen, want in de meeste gevallen lossen de honden het zelf op. Veel honden voelen zich namelijk sterker in het bijzijn van hun baasje. Is de situatie zo dat u wel moet ingrijpen, dan is het laatste wat u moet doen schoppen of slaan want dit begrijpt een hond niet en zal de situatie alleen maar erger maken. Als een hond de andere hond vastpakt en gaat schudden, kunt u het beste de hond bij de achterpoten pakken en naar achteren lopen. Hiervan schrikt een hond, zal zich omdraaien maar zo kan hij niet bij uw handen.
Heeft uw hond geen goede opvoedingsbasis, bijvoorbeeld doordat hij niet als pup bij u in huis is gekomen, dan is het beter dat u een professional inschakelt die u kan begeleiden in het communiceren met uw hond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten